Legea 85/2014 – atragerea răspunderii administratorului statutar-compensarea datoriei acestuia cu propria creanţă

Posted on

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

            Potrivit art. din 169 din Legea 85/2014, „judecătorul-sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, fără să depăşească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvenţă a debitorului”.

            Într-o speță a cabinetului nostru, în cadrul declanşării procedurilor de insolvenţă a unei societăţi comerciale unde vorbim direct de faliment, a fost angajată răspunderea administratorului pentru fapte ca au  condus, în opinia judecătorului sindic, la incapacitatea de plată a debitorului.

            Acţiunea judiciară în speţă a fost promovată de creditorul Finanţele Publice în primul rând pentru că îndeplinea condiţiile legale, iar în al doilea rând pentru că practicianul în insolvenţă nu a considerat că faptele imputate ar fi săvârşite de către administrator companiei.

            Cert este că împotriva persoanei fizice a administratorului s-a declanşat urmărirea silită imobiliară la cererea reclamantului bugetar în temeiul titlului executor sentinţă civilă pronunţată de judecătorul sindic prin care a fost obligat să suporte pasivul debitoarei insolvente.

            În cauză, administratorul statutar, debitorul în speţa sentinţei de angajare a răspunderii, deşi a imprumutat propria companie cu sume de bani, acesta nu a fost citat de lichidatorul judiciar pentru a se înscrie la masa credală cu acestă creanţă cum era obligatoriu a se proceda.

            Profitând de această conjunctură, în termen legal, am asistat debitorul administrator formulând o acţiune judiciară în faţa judecătorului sindic, prin care am solicitat înscrierea la masa credală a falitei a creanţei reprezentând împrumutul acordat de către asociat, pentru simplul considerent că la deschiderea procedurii de insolvenţă creditorul asociat nu a fost notificat pentru a depune declaraţia de creanţă.

            În aceeaşi procedură, în temeiul legii speciale a insolvenţei, odată cu petitul de înscriere în tabelul de creanţe a împrumutului acordat de asociat companiei am solicitat şi compensarea reciprocă a datoriilor, adică suma pe care administratorul statutar trebuia să o achite în temeiul răspunderii personale conform titlului executor să se compenseze cu debitul omis a se înscrie la masa credală.

            Acestea fiind invocate în faţa sindicului, acesta a constatat că există datorii reciproce, respectiv o datorie a societăţii comerciale falite faţă de asociatul împrumutător a cărui creanţă a fost înscrisă în tabel prin admiterea primului petit din acţiunea judiciară, şi o datorie a administratorului statutar asociat către societatea insolventă în temeiul titlului executor de angajare a răspunderii.

            În aceste condiţii conform normelor civile preluate şi în textului din legea specială a insolvenţei, cele două datorii se sting prin compensare, bine înţeles până la concurenţa celei mai mici, dar în cazul nostru important este că asociatul căruia fiscul i-a scos la vânzare casa de a scăpat de urmărirea imobiliară, datoria sa fiind compensată cu propria creanţă datorată de firma debitoare. 

 Dacă și dumneavoastră vă aflați într-o situație similară și doriți consultanță juridică în acest sens, echipa noastră vă stă la dispoziție. 

[/vc_column_text][vc_btn title=”Contactează-ne” color=”orange” align=”center” css_animation=”fadeIn” link=”url:http%3A%2F%2Favocatlucianchiriac.ro%2Fcontact-2%2F|||”][/vc_column][/vc_row]